Selimiye Camii

Yer Bilgisi

Kategori
Camiler
Konum
Türkiye, Edirne, Merkez
Etiket
selimiye camiimimar sinanustalık eseriters lâleibadetziyaret

Açıklama

Edirne'de bulunan,Osmanlı padişahı II. Selim'in,Mimar Sinan'a yaptırdığı camidir.Sinan'ın 90 (bazı kitaplarda 80 olarak geçer) yaşında yaptığı ve "ustalık eserim" dediği Selimiye Camii gerek Mimar Sinan'ın,gerek Osmanlı mimarisinin en önemli yapıtlarından biridir.

Caminin kapısındaki kitabeye göre yapımına,1568 (Hicri:976) yılında başlanmıştır.Caminin 27 Kasım 1574 Cuma günü açılması plânlanmışsa da ancak II. Selim'in ölümünün ardından,14 Mart 1575'te ibadete açılmıştır.

Mülkiyeti Sultan Selim Vakfı’ndadır.Bugün şehrin merkezinde bulunan caminin,yapıldığı alanda inşasına Süleyman Çelebi döneminde başlanan, sonradan Yıldırım Bayezid'in geliştirdiği,Edirne'nin ilk sarayı (Saray-ı Elik) ve Baltacı Muhafızları haremi bulunmaktaydı. Bu alandan “Sarıbayır” veya “Kavak Meydanı”diye bahsedilir.

Bir tepe üzerinde bulunan Selimiye'de daha önceki hiçbir camide ya da antik çağ mabedinde görülmemiş bir teknik kullanılmıştır.Daha önceki kubbeli yapılarda,asıl kubbe kademeli yarım kubbelerin üzerinde yükselmesine rağmen, Selimiye Camii 43,25 metre yüksekliğinde,31,25 metre çapında,tek bir lebi ile örtülmüştür.Kubbe 8 sütuna dayanan bir kasnak üzerine oturtulmuştur.Kasnak,fil ayaklarına 6 metre genişliğinde kemerlerle bağlıdır.Mimar Sinan,bu şekilde örttüğü iç mekana verdiği genişlik ve ferahlıkla birlikte mekanın bir kerede kolayca anlaşılmasını sağlar. Kubbe,aynı zamanda camiinin dış görünüşünün ana hatlarını da belirler.

2000'de Unesco tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilen Selimiye Camii ve Külliyesi,2011'de ise Dünya Mirası olarak tescil edildi.

“Ters Lâle” Motifi:

Caminin müezzin mahfilinin mermer ayaklarından birinin altında,ters bir lale motifi bulunmaktadır.Rivayete göre, caminin yapılacağı arsa üzerinde bir lâle bahçesi bulunmaktaydı.Bu arsanın sahibi,başlarda arsasının satılmasını istememiştir.En sonunda,Mimar Sinan'dan camide bir lâle motifi olmasını isteyerek,arsasını satmıştır.Mimar Sinan'da lâle motifini ters olarak yapmıştır. Lâle motifi,bu arsada bir lâle bahçesi olduğunu,ters olması ise sahibinin tersliğini temsil etmektedir...

Yorum bulunmamaktadır.