Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi

Yer Bilgisi

Kategori
Müzeler
Konum
Türkiye, Edirne, Merkez
Etiket
arkeoloji ve etnografya müzesitarihihalıişlemegezi

Açıklama

Arkeoloji Seksiyonu :
Sergileme,Paleontolojik döneme ait fosillerle başlar.Bu bölümde Edirne ve yakın çevresinde bulunan 3. zaman sonuna ait fil,gergedan ve at türünden hayvanların defans, çene kemiği,diş ve omurlarına ait parçalar vardır.Ayrıca günümüzden 30 milyon yıl önce,Miyosen Dönem'e   tarihlenen fosiller ile diğer deniz hayvanları ve bitki fosilleri de yer almaktadır.

Arkeolojik buluntular,Enez-Hocaçeşme Höyüğü'nde bulunan Orta Neolitik-İlk Kalkolitik döneme ait ( günümüzden 7300-7400 yıl önce ) taş,kemik ve pişmiş toprak buluntularla başlamaktadır.
Müzenin bahçesinde sergilenen,Hacılar Dolmeni kazısında bulunan eserler,Lalapaşa Arpalık Dolmeni ve Taşlıcabayır Tümülüsü kurtarma kazılarında bulunan törensel kaplar; M.Ö. 1400-800 yılları arası Son Tunç-Demir Çağ başlarına ait kültürün belgeleri olarak sergilenmektedir.

Seksiyondaki eserlerin pek çoğu,1971-72 yıllarından beri devam eden Enez kazısı buluntularıdır.Klasik-Helenistik-Roma ve Bizans dönemlerine ait taş,bronz,pişmiş toprak ve cam eserler sergilenmektedir.Enez Nekropolü'nde bulunan güzellik ve aşk tanrıçası Afrodit'e ait,pişmiş toprak Kült Heykelcikleri dikkat çekicidir.

Etnoğrafya Seksiyonu :
94 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik eden Edirne XVII.yüzyılda dünyanın dördüncü büyük kenti olarak bilinmektedir.Sergilemede,bu özgün kültürün yansımaları dikkat çekmektedir.Gelin ve sünnet odasında bulunan halılar,işlemeler,edirnekâri yüklükler devrin sanat değeri yüksek değerli eserleridir.

Hamam köşesi,Edirne oturma odası köşesi,Edirne evleri keten sıva örnekleri,çeşitli işleme ve kıyafetler ile takılar, oyalar ve Topkapı Sarayı Müzesi tarafından hediye edilen tombak ibrikler,buhurdanlıklar,güllebdanlar dikkati çekmektedir...

 

Balkanlara has yöresel kıyafetler kentin etnografik kimliğine ışık tutacak niteliktedir. Hat sanatının değişik örnekleriyle temsil edildiği salonda ayrıca, Ulu Önder Atatürk’ün Edirne’ye yaptığı seyahat sırasında kullandığı, battaniye ve üzerinde Balkan Savaşı’nın resmedildiği ipek mendil gibi bazı özel eşyaları da sergilenmektedir.

 

Edirnekâri; Edirnekâri ya da Edirne işi olarak bilinen bezeme, tahta üzerine boya ile yapılan süsleme işine verilen addır. Edirne işi; kullanılan boyaların bozulmaması, süslemede naturalist çiçek, yaprak, meyve motiflerinin kullanılması ile dikkati çeker. Kaynaklarda Edirne işi, 14.y.y.’dan, 19.y.y.’a kadar çekmece, sandık, kalemdan, kapı, tavan, dolap kapakları vb. üzerine uygulanan bir sanat dalı olarak tanımlanır. 17.y.y.’da erken dönem Edirnekâri süslemelerde motifler, çiçekler, daha çok tek başına basit buketler veya küçük stilize çiçeklerden oluşmuştur. 18.y.y.’da ise çeşitli çiçekler, buket halinde veya vazo içinde resmedilmiştir. 18.y.y. sonlarından başlayarak Edirnekâri süslemeler Türkiye genelinde yaygınlaşmış, klasik dönem özelliğini kaybetmiştir.

 

 

 

Yorum bulunmamaktadır.